Untitled Document

Na Primorskem nabirali nova znanja

Članski trenerji na Primorskem nabirali nova znanja

Minuli vikend je v Šempetru pri Novi Gorici potekala dvodnevna Mednarodna klinika za članske košarkarske trenerje. Dogodka pod okriljem Združenja košarkarskih trenerjev Slovenije se je udeležilo 120 trenerjev iz Slovenije in tujine.

V želji, da slovenski trenerji obdržijo stik z vrhunsko evropsko košarko, so organizatorji na kliniko, ki je prvič potekala na Primorskem, povabili renomirane predavatelje. V vlogi predavateljev sta tako nastopila finalista minule sezone Lige ABA Aleksandar Džikić in Dušan Alimpijević, ki premoreta tudi izkušnje z vodenjem ekip v elitni Evroligi. V Šempetru je svoje poglede predstavljal še Srb Darko Russo, ki premore številne izkušnje z delovanja v tujini in v reprezentančnih selekcijah, medtem ko so slovenske barve branili športni psiholog Aleš Vičič ter trenerja Gašper Potočnik in Zoran Martič.

Prav slednji je z zbranimi diskutiral o eni najbolj perečih tem današnje članske košarke, o vključitvi mladih igralcev v članske ekipe. »Moje glavno sporočilo je bilo, da na mlade košarkarje ne smemo gledati kot na nujno zlo, pač pa tudi kot na priložnost za doseganje ciljev. V Sloveniji in širši okolici so mladi fantje v preteklosti že potrdili, da so nekateri največji uspehi povezani ravno z njimi. Četudi smo do mladih košarkarjev pogosto zelo kritični, brez njih težko naredimo dober rezultat,« je svoje misli po zaključenem predavanju sklenil Martič, sicer trener Petrol Olimpije, aktualne prvakinje Lige Nova KBM.

Športni center Hit je zbranim nudil odlične pogoje, nad čimer so bili navdušeni tudi tuji predavatelji, ki so s svojo prisotnostjo kliniki pristavili dodatno širino. »Klinika je bila resnično odlično organizirana. Priložnost sem imel videti, da je Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije zelo aktivno, kar si Slovenija kot dežela evropskih prvakov tudi zasluži. Izredno mi je bilo v čast, da sem lahko predaval v takšni družbi. Hvala organizatorjem za vabilo!« je misli strnil Alimpijević, ki je v minuli sezoni vodil moštvo Crvene zvezde.

»Verjamemo, da je na letošnji kliniki vsak trener našel nekaj zase. Za izredno gostoljubje in odlične pogoje bi se rad zahvalil gostiteljem iz podjetja Hit, vsem trenerjem pa želim uspešno sezono,« je za konec dejal Sergej Ravnikar, predsednik Združenja košarkarskih trenerjev Slovenije.