Kako kaj šola?

31. marec 2016

Koliko nalog imaš?

"Pozdravljeni, Janeza naslednji teden ne bo na treninge, ker ima slabe ocene v šoli in jih mora popraviti." Ste že slišali kaj podobnega? Verjetno ne samo enkrat. Prve misli, ki jih imate? Pa kako je lahko tak, pa sej ni tako neumen ali pa ti starši so pa res zateženi ... Kaj pa vi? Se zavedate, da ste vi tisti, ki ima lahko največji vpliv na šolski uspeh? Otroci si želijo na trening, radi imajo košarko in najhuje je, ko jim to nekdo vzame. Starši to orožje radi uporabljajo. Pa je od tega res kakšna korist, razen vse splošno nezadovoljstvo? Otrok res mogoče popravi tisto oceno in svet se vrti dalje. Kaj pa, če bi vi otrokom prvi dan povedali, da brez dobrega uspeha v šoli ni košarke? Kaj pa, če bi vi staršem predstavili, da od otrok zahtevate, da vas obveščajo o ocenah, da boste v kontaktu z njihovimi učitelji, profesorji in tudi njimi, starši? Mogoče bi skupaj od prvega dne otroka in starše spodbujali, da razporedijo svoj čas in poudarjali, da je šola zelo pomembna. Saj veste bolje je preventiva, kot kurativa. Res je, da vzame več časa in energije. Na koncu, pa imate ljudi, košarkarje in maturante. Izpolnili ste tri od treh zadanih nalog.

 

Nov svetovalec za vas

Na spletni strani smo za vas pripravili novo rubriko: Trener za telesno pripravo odgovarja. Jure Šterbucl bo odgovarjal na vaša vprašanja povezana s telesno pripravo.

Prvo smo mu zastavili kar mi: Kaj delati s fanti / dekleti U15 v prehodnem obdobju (po sezoni)?

 

"Pri petnajstletnikih imamo posameznike, katerih biološka starost je lahko 2 leti +/-. Tako imamo igralce višine 200 cm+, ki še rastejo in prav tako 200 cm+, ki so zaključili rast, na drugi strani pa tudi višine pod 170 cm in tudi ti so lahko v obdobju pospešene rasti, pred njo ali pa – takih je v košarki sicer manj – so rast zaključili. Vadba mora biti individualizirana in prilagojena potrebam enih in drugih."


 

Peter Pero Hojč:"Prevzemanje odgovornosti izhaja iz splošne miselnosti naše družbe"


Peter je košarko začel igrati pri 10 letih in stopal po poti svojega starejšega brata Tea Hojča, ki se je prav to sezono kot trener podal na tuje. Odigral je za vse mlajše selekcije Grosuplja in tudi člansko, ko je nastopala v takratni 1. B SKL. Leta 2008 se je podal na samostojno trenersko pot in obseg dela mu igranja ni več dopuščal.

 

Na prvo vprašanje - Kaj bi počel, če se nebi ukvarjal s trenerstvom - ki mu ga je postavil Jan Bezica, je Pero odgovoril: "Najverjetneje bi bil Hišnik na OŠ Kašelj in ti grenil življenje."


 

 

Dan čistega športa za trenerje

Slovenska antidoping organizacija (SLOADO) v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in Mestno občino Ljubljana v sklopu kampanje Play True Day - Dan čistega športa pripravlja trenerski seminar.
 
Play True Day ali Dan čistega športa je poseben dan, namenjen promociji boja proti dopingu in širitvi ideje o čistem športu, ko želimo preko preventivnih aktivnosti seznaniti športnike, njihovo spremljevalno osebje ter športno in splošno javnost s svetovnim bojem proti dopingu, zato smo se tudi v Sloveniji odločili, da na ta dan oz. v tednu pred in po 10. aprilu 2016, izvedemo številne preventivne aktivnosti ter tako poizkušamo dvigniti nivo zavedanja o nevarnostih dopinga pri nas in drugod v Evropi.
 
Dan čistega športa bo namenjen splošni, športni in strokovni javnosti (športnikom, trenerjem, dijakom, študentom, zdravnikom …) med katerimi posebej izpostavljamo strokovne delavce v športu, ki delujejo in so vključeni v programe Mestne občine Ljubljana (MOL), Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in Nacionalnih panožnih športnih zvez (NPŠZ). Za njih pripravljamo poseben protidopinški seminar, s katerim jih želimo informirati z vsemi vsebinami s področja boja proti dopingu, za katere smatramo, da so za njih pomembne in bi jih morali poznati za uspešno delo in pravilno usmerjanje svojih športnikov.


Trenerji so ključni pri razvoju športne poti slehernega športnika ter pri oblikovanju in izgradnji njegove osebnostne podobe, ki je pomembna v trenutkih velikih odločitev v športnikovem razvoju.


 

Če potrebujete karkoli v zvezi s trenerstvom nam pišite!

facebook link
youtube

To sporočilo vam je bilo poslano, ker ste vpisani v bazo ZKTS

Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije

Leskoškova 12, 1000 Ljubljana