Več glav več ve

19. maj 2016

Igralci niso vaša edina ekipa ...

Trenerji smo umetniki, ki povezujemo, vzgajamo in tako otrokom kot odraslim gradimo okolje, kjer se počutijo varno, napredujejo, se skupaj veselijo in postajajo ekipa. Ta svet, ki ga ustvarjamo nas navdaja z motivacijo in zadovoljstvom. Toda velikokrat pozabljamo nase in velikokrat pozabimo, da smo tudi mi del ekipe. Najprej tiste klubske, kjer imamo sodelavce s katerimi lahko oblikujemo okolje v katerem bomo radi delali, se dopolnjevali in bili močnejši. Jezero znanja, ki ga premore posameznik bo usahnilo z njim, če ga ne bo delil s sodelavci. Vsak lahko prispeva nekaj in res je, več glav več ve. Več izkušenj, lažje soočanje s situacijami. Ne zmoremo vedno vsega sami, ne vemo vedno vsega, zakaj nas je sram vprašati? Včasih je preprosto vprašanje tisto, kar vzpostavi sodelovanje. Ne ostajajmo sami, ne bodimo preponosni, da bi navezali stik, da bi vprašali ali pa na koncu tudi pomagali. Ne skrivajmo se za psevdonimi "ban", "fan", "klan" in podobno ter ne pljuvajmo po kolegih brez pravih rešitev, brez argumentov in predlogov. Zavedajmo se, da smo vsi del ekipe, ki jo sestavlja preko 500 trenerjev in vsi soustvarjamo prihodnost slovenske košarke. Ne zabadajmo  en drugemu noža v hrbet in ustavimo se, ko želimo koga javno popljuvati ... Mogoče bi pa se s tem človekom raje pogovorili iz oči v oči ali mu povedali kar mislimo njemu osebno? Morda predlagali kakšno rešitev in ga poslušali? Tako kot smo umetniki v ustvarjanju svoje ekipe, bodimo tudi umetniki v temu, da naredimo korak naprej in si medsebojno pomagajmo. Dobra ekipa ne nastane samo tako, da delamo eden z drugim, temveč, da se spoštujemo, si zaupamo in nam je mar za druge.

 

Zakaj pride na naših tekmah in treningih do izjemno velikega števila enostavnih napak?

Naši psihologi so prejeli vprašanje enega od trenerjev. Zavihali so rokave in podali odgovor.

 

Tematika je zagotovo takšna v kateri se boste našli tudi ostali trenerji, saj v vsaki ekipi lahko najdemo nekaj igralcev, ki imajo podoben problem, občasno pa se tudi vsaka ekipa znajde v takšni situaciji kot je opisana v vprašanju. Trener, ki nam je poslal vprašanje, sicer vodi selekcijo U15, vendar pa se seveda enaka težava pojavlja tudi v drugih selekcijah.


 

 

Tek je veliko več, kot mi prepoznamo..


Gašper Predanić je napisal prispevek, v katerem je zajel vse kar je pomembno pri teku.. Zagotovo si lahko vzamete čas in ga preberete. Opremljen je z nazornimi fotografijami in videi. Tek je osnovno gibanje naših varovancev in če so temelji slabi, potem težko gradimo dobrega košarkarja.

 

"Pri položaju košarkarske preže se velikokrat lahko pojavijo inverzije (neravnovesja)  krivulj ledvenega dela. Torej namesto ledvene lordoze (ukrivljenost spodnjega dela hrbtenice) so na tem mestu povsem ravni (zaradi položaja fleksije (položaj telesa usmerjen naprej, v katerem se zadržujejo). Kar seveda negativno vpliva na prehod v križnico ...


 

 

 

Aco se je usposabljal v Beogradu


"Moje »strokovno izobraževanje« je bilo samouko. Opremljen sem bil s kamero, fotoaparatom, mobitelom, zvezkom in svinčnikom. Bil sem le opazovalec s tribune, ki je spremljal in beležil trenersko aktivni pristop, igralčev odnos in zavzetost  do dela, treninge, tekme, sodnike, nekaj organizacijskih pogledov, skratka kar sem sam zaznal kot najbolj potrebne veščine. Če naredim kratek povzetek videnega, ugotovim, da ni veliko filozofije. Delo, delo in še enkrat delo vsakega prisotnega na parketu z maksimalnimi vložki. Brezkompromisni trenerji si želijo perfekcijo. Poudarek dajejo vsakem detajlu, vsaka malenkost jim je pomembna. Kompleksnost določenih vaj zahteva veliko igralčevega  razmišljanja za njeno izpeljavo."  

 

 
 

Če potrebujete karkoli v zvezi s trenerstvom nam pišite!

facebook link
youtube

To sporočilo vam je bilo poslano, ker ste vpisani v bazo ZKTS

Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije

Leskoškova 12, 1000 Ljubljana