Daj igralcem vsak dan del sebe

1. december 2016

Človek vse življenje raste

Trenerji smo ljudje, ki dnevno sodelujemo z malo množico ljudi. Ljudi, ki so vsi zgodba zase in vsaka od teh zgodb je nekako povezana z našo. Z nekaterimi sodelujemo celo življenje, nekaterim damo le sezono, spet drugim le kakšen dan ali uro. Vendar, če vse to narišemo na list papirja, ugotovimo da je naše življenje ena velika mreža in da imajo naša dejanja in besede vpliv na ogromno ljudi, prav tako pa ima veliko ljudi vpliv na potek naše poti. Trener ni nekdo, ki gre za tekoči trak in "štanca" eno in isto iz dneva v dan, vsak dan je nova zgodba, vsak dan je nova izkušnja in nov izziv. Na začetku svoje poti smo zeleni in se ne znajdemo, ampak če smo pripravljeni stopiti ven iz svoje cone lagodja in rasti, lahko naše izkušnje, znanje in osebnost rastejo do nepredstavljivega. Lahko pa ostanemo v svojem mehurčku, zaverovani sami zase in živimo po vzorcu, ki ga dobro poznamo in ne odstopamo od svojih prepričanj, ter ostanemo majhni in majhnost je ravno stvar, ki nas dolgoročno ubija.

 

PODAJ ŽOGO: Milan Kordič

 

"Predanost delu in pošten odnos! To so mogoče tisti dve najvažnejši zadevi. Ne maram lenob in igralcev z mnogoterimi izgovori. Cenim pripadnost in lojalnost.  Do igralcev gojim prijateljski odnos z veliko mero obojestranskega spoštovanja.

 

Vzgoja igralca sovpada z vzgojo človeka. Košarkar, mislim aktivni košarkar, si nekaj let. »Človek« si celo življenje in meni je pomembnejše, da si dober človek kot to, da si dober košarkar. Če je oboje skupaj, je moje oz. naše poslanstvo popolno."


 

 

Načrtovanje tedenskih obremenitev


Naš trener za telesno pripravo Jure Šterbucl se je tokrat dotaknil načrtovanja tedenskih obremenitev: "Naše poslanstvo je razvoj mladih ljudi. Košarkarjev. Skozi košarko jim približajmo vrednote kot so radost, kreativnost, notranji mir, zadovoljstvo, da so dali vse od sebe, trdo delo, tovarištvo, zvestoba, sodelovanje, odločnost in rezultat tega bo tekmovalna odličnost."


 

 

 

Kaj ekipa pričakuje od trenerja?


Naši psihologi so se tokrat posvetili temu, kaj ekipa pričakuje od trenerja?

Kaj pa pomeni, da je trener DOBER VODJA?
V zadnjih letih se je končalo mišljenje, da mora biti trener točno tak in tak, da je ekipa uspešna – npr. avtoritaren. Raziskave kažejo, da je najboljši trener tisti, ki prilagaja svoje vodenje situaciji, igralcem, času in nalogi. Kar pomeni, da mora poznati več stilov vodenja in jih nato uporabljati glede na vse prej naštete dejavnike. Zagotovo poznate trenerje, ki so bili s svojim načinom vodenja v določenem okolju/v določeni ekipi/pri določeni starosti in znanju igralcev zelo uspešni, ob prehodu v drugo okolje/klub/kategorijo, pa z istim načinom neuspešni. 

 

Blog urednika

Urednik se je tokrat dotaknil teme počitka:

"Če smo realni, je že dve selekciji voditi stoodstotno kvalitetno in predano težko. Tri sploh ne pridejo v poštev. Strinjam se, da smo trenerji dandanes multipraktiki in da moramo poleg trenerstva znati narediti še kaj drugega in se znajti v različnih situacijah. Moramo pa tudi biti pošteni do sebe in otrok ter poskrbeti, da lahko dajemo svoj maksimum. To pa lahko počnemo le, v kolikor nismo "skurjeni". Vendar je to tema, o kateri bi lahko razpredali na dolgo in široko. Danes bi se rad posvetil neki čisto drugi temi. V želji, da bi bili najboljši ali pa po navodilih klubskih vodstev, da naši varovanci plačajo članarino in zato morajo trenirati, namreč pozabljamo na zelo pomemben element v košarki in sicer počitek."


 
 
 

Če potrebujete karkoli v zvezi s trenerstvom nam pišite!

facebook link
youtube

To sporočilo vam je bilo poslano, ker ste vpisani v bazo ZKTS

Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije

Leskoškova 12, 1000 Ljubljana