Untitled Document

Trener inštruktor


Radovan Trifunović

Trener inštruktor odgovarja na vaša vprašanja.

Rado Trifunović je predsednik strokovnega sveta KZS, za seboj ima veliko tako igralskih, kot tudi trenerskih izkušenj. Trenutno deluje na KZS, kot trener inštruktor. Enkrat mesečno bo odgovoril na strokovna vprašanja, ki se tičejo dela z mladimi.

Vsa vprašanja, ki se tičejo dela z mladimi lahko pošljete na info@kosarkarski-trenerji.com ali mu jih zastavite preko naše facebook strani. Verjamemo, da vam bo s svojimi bogatimi izkušnjami lahko pomagal.

Pojdi na:
1. vprašanje Kako na primeren način vzgojiti otroke in starše, da se športno obnašajo na tekmah mlajših kategorij?

2. vprašanje Kako zastrupiti otroka s košarko?

3. vprašanje Zakaj in koga poslati na treninge Regijskega selekcioniranja?

4. vprašanje Katere pomanjkljivosti najpogosteje zaznavaš pri otrocih mlajših starostnih kategorij in kako pristopiti? 


5. vprašanje Kakšna je pravilna postavitev stopal pri metu na koš in zakaj tako?

 

Vsi vemo, da imajo poleg seveda pravilnega izmeta tudi noge zelo veliko vlogo pri metu na koš. Pa ne samo, da se spustimo v kolenih ampak tudi sama postavitev stopal ima svojo vlogo.
Nekako velja sledeče pravilo za postavitev stopal pri metu na koš:

  • stopala so postavljena v širini bokov
  • »šuterska« noga je za približno za polovico stopala pomaknjena naprej
  • stopala so usmerjena proti obroču

Ravno 3. točka (stopala usmerjena proti obroču) se občasno pojavlja, kot nekakšen problem oziroma predmet pogovarjanja in diskutiranja med trenerji. Velikokrat vidimo kakšnega mlajšega igralca, ki ima stopala nekoliko obrnjena iz smeri protu obroču. Recimo, da ima desničar stopala nekoliko obrnjena levo od smeri obroča.

Predvsem v preteklosti so se takšne stvari odpravljale in tu se je začela korekcija postavitve stopal. Včasih je potrebno tudi podrobno pogledati igralca zakaj se to dogaja. Mogoče ima zaradi tega velike probleme pri natančnosti izvedbe. V takšnem primeru vsekakor začnemo s korekcijo postavitve stopal. Če pa opazimo, da ima takšen igralec natančen met pa seveda ne gremo agresivno v kakršnokoli korekcijo postavitve stopal.

Vsi vemo, da je za uspešen met prav tako zelo pomembno ugodno počutje igralca pred in med samo izvedbo. Mogoče je igralec, ki ima stopala nekoliko obrnjena na stran nekoliko manj gibljiv v določenih predelih telesa in si s tem nekako sam ustvarja pozicijo za udobno počutje pred izvedbo meta.

Kar nekaj zelo uspešnih igralcev oziroma zelo uspešnih »šuterjev« ima stopala nekoliko obrnjena na stran. Že po sami logiki je nekako jasno, zakaj imajo stopala obrnjena. Če recimo pogledamo pozicijo stopal pri strelcu s pištolo, ki želi na tekmovanju natančno zadeti svojo tarčo, vidimo da je pri desničarjih desno stopalo izrazito naprej in je celo telo obrnjeno v levo stran. S tem si strelec želi že v štartu postaviti v mirno pozicijo in si nekako »fiksirati« ramo in v miru brez kakršnihkoli dodatnih gibanj sprožiti natančen strel. Seveda se moramo zavedati, da je pri strelcu položaj zapestja v drugačni legi. 

To ni nikakršno pravilo za pravilno izvedbo, je pa ena od opcij v katerem se določeni igralci počutijo dobro pri izvedbi meta na koš. Nekaj igralcev, ki uporablja takšno postavitev stopal in so pri tem tudi uspešni.

 

Še enkrat povedano, zagotovo to ni edini pravi način, je pa ena od možnosti, ki jo igralci uporabljajo za večjo natančnost. Na eni strani imamo igralca, ki ima stopala obrnjena v stran in je izjemno uspešen - Stephen Curry, na drugi strani pa igralca, ki ima stopala usmerjena proti obroču in je  oziroma je bil izredno uspešen - Ray Allen. Se pravi, da si lahko uspešen tako ali drugače in s tem zopet pridemo do tega, da je met izredno povezan tudi z miselnostjo in samozavestjo, o čemer smo govorili že v preteklosti. 

Pravilno je, da se igralce v njihovih mladih letih pozorno spremlja, opazuje in se jih korigira oziroma popravlja v vseh segmentih meta (če je to seveda potrebno), da bodo čim bolj uspešni in natančni. Moramo se zavedati, da je telo oziroma način samega gibanja prav pri vsakem igralcu različno in s tem seveda tudi izvedba preigravanja, vtekanja, meta na koš, …

Če potegnemo črto in zaključimo, pravilen met na koš je tisti, ki je natančen in točno določenega pravila NI, so le smernice, ostalo je pa na nas trenerjih in seveda tudi igralcih samih. Čim več se pogovarjajmo med seboj o vseh takih dvomljivih stvareh in bomo sigurno veliko močnejši v znanju in s tem bomo tudi ustvarjali veliko boljše igralce. Dobro delo v klubih in uživajte v svojem delu.