Untitled Document

V znanju je moč

Luka se javlja, je naša nova rubrika, s katero vam bomo poskušali malo drugače približati, kako je v tujini. Konkretno bo naš dopisnik Luka Milanović, ki je za pol leta odšel na študijsko izmenjavo v Nemčijo.

Preberi tudi:
1. del »Jes ti onaj Slovenac«

2. del "Ko jo Nemec zagode Nemcu"

3. del "Pri Bayernu zadovoljni in srečni"

4. del "Končno zopet zmaga"

5. del "Stil iz devetdesetih recept za uspeh"

6. del
Spopad titanov oziroma košarkarskih predavateljev

Zmaga na gostovanju v Strasbourgu. Pomembna ali nepomembna? To je sedaj vprašanje. Odgovor na vprašanje bomo po vsej verjetnosti dobili šele po odigranem zadnjem krogu rednega dela Evrolige. Dva kroga pred koncem rednega dela kar pet ekip ostaja v boju za TOP 16. Se lahko pripeti nepričakovan izpad Real Madrida?
Pešić je pred tekmo s Strasbourgom opozarjal, da bo za zmago potrebno zaustaviti francosko pick and roll igro z Golubovićem. Dobro branjenje pick and rolla nasprotniku onemogoča tudi več odprtih metov z razdalje. Prav v tem segmentu je ekipa Strasbourga zelo dobra. Igralci so se držali Pešićevih navodil, dobro zaustavljali Golubovića ter posledično že v prvem polčasu odločili tekmo sebi v prid. Razlika trinajstih točk ob koncu ni povsem realna, saj je bila razlika v 32.minuti že kar sedemindvajset točk. Pešić je po tekmi prav obrambo pod košem ter skok izpostavil kot ključna.

Zaradi dveh zaporednih gostujočih zmag si lahko Bayern že v petek zagotovi vstopnico za TOP 16. Kako? Vse prej kot lahko. V Audi Domu je treba premagati, letos sicer neprepričljiv, Real Madrid. Španci bi si lahko z morebitnim porazom v Münchnu že zaprli vrata za vstop v nadaljnje tekmovanje. Real ima letos veliko pomanjkljivosti, ki so nam znane. Verjamem, da bo v petek domačim igralcem lažje. Razlog - celoten Audi Dome bo končno zopet navijal le za Bayern (op. na zadnjih dveh domačih evroligaških tekmah so prevladovali navijači Crvene Zvezde in Fenerbahčeja).


(foto: Somrak)
Ob igrišču se bosta zopet srečali trenerski legendi Pablo Laso in Svetislav Pešić. Oba sicer tudi zelo aktivna kot predavatelja na Fiba Europe Coaching Clinics (na katerih vsakoletno predava tudi slovenska trenerska legenda Janez Drvarič).
Po petkovi evroligaški tekmi nas v nedeljo čaka še ligaška domača tekma. Nasprotnik bo ekipa Giessen 46ers, ki trenutno zaseda 11.mesto na ligaški lestvici. Že naslednji dan pa bo treba začeti s pripravami na vroče gostovanje pri beograjski Crveni Zvezdi. Verjetno bo prav srečanje v Beogradu odločalo o potniku v TOP 16 ter o ekipi, ki bo zaključila evroligaško tekmovanje. Ne gre zanemariti niti pomembnosti koš razlike, ki bo v primeru enakega števila zmag in porazov več ekip, igrala odločilno vlogo. Crvena Zvezda se je od zadnje tekme proti Bayernu okrepila z Marcusom Williamsom. Že na svoji prvi tekmi ob povratku v Beograd je Williams odigral pomembno vlogo. Ob zmagi Zvezde nad Khimkijem je v šestnajstih minutah zbral 13 točk, 5 skokov ter 4 asistence. Napredek Zvezde v zadnjem mesecu kaže tudi podatek, da je Zvezda v prejšnjem tednu premagala Khimki, s katerim je 30. oktobra izgubila z neverjetnimi oseminštiridesetimi točkami razlike. Na gostovanju v Beogradu se bomo morali bolje kot v Münchnu zoperstaviti hitri srbski igri ter v zadnjem času izredno dominantnima Millerju in Zirbesu.

Pretekli vikend smo gostovali v Bambergu pri Brose Baskets. Philipp mi je v pogovoru o kvaliteti nemške lige dejal, da sta poleg Bayerna, glavna kandidata za naslov Alba in Brose Baskets. Slednji se je mimogrede v Evroligi že uvrstil v TOP 16. Čeprav stanje na lestvici Bayerna ne postavlja na vodilne položaje, razloga za preplah na nemški košarkarski sceni ni. Kot mi je dejal Philipp, se v Nemčiji prava košarka začne igrati šele spomladi, ko v nemški ligi nastopijo izločilni boji. Ob porazu v Bambergu (100:87) Pešić ni bil ravno nezadovoljen.


(foto: euroleague.net)

Nasprotno, v intervjuju za spletno stran nemške lige je dejal, da je z igro svojih varovancev zadovoljen ter da je srečanje odločila športna sreča. Andrea Trinchieri se je s strinjal s Pešićem – to je bila najboljša tekma v sezoni ter prava reklama za košarko.

Moj tokratni zapis je nekoliko daljši, saj sem na kratko pokomentiral tudi zadnji krog Evrolige, ki bo, kot že rečeno, odločal o potnikih v TOP 16 iz skupine A. Nekoliko predčasno se že v tem tednu vračam v Ljubljano, kjer bom ostal slab mesec. Tako se, na žalost, iz Nemčije do drugega tedna v januarju ne bom javljal.

Ob tej priložnosti vsem želim lepe praznike in srečno novo leto.

Košarkarski pozdrav,
Luka Milanović

5. del
Stil iz devetdesetih recept za uspeh?

Zapis bom, drugače kot običajno, začel s komentarjem in dogajanjem pred in med ligaško tekmo med Bayernom in Crailsheim Merlins. Tekma, ki na papirju ni obetala nič posebnega, se je izkazala za edinstveno. Že res, da zmaga za 47 točk v prvi nemški ligi ni vsakdanjik, pa vendar se je razlog za edinstvenost tekme skrival v povsem ne-košarkarskemu delu. Na dogodek so se pripravljali slab mesec, izdelali nove drese, med gledalce je bilo razdeljeno veliko kosov oblačil, bivši igralci kluba so sodelovali v promociji dogodka. Vse je bilo podrejeno stilu devetdesetih! Gledalci so dobili trakove, kape, umetne brke… Med polčasom je več glasbenih, pa tudi malo manj glasbenih skupin oziroma izvajalcev, dobilo priložnost popeljati publiko dvajset let v preteklost. Dogajanje na igrišču je bilo veliko manj zanimivo. Tokrat zaradi prepričljive predstave domačih igralcev. Že po koncu prve četrtine (33:11) se je vsa pozornost gledalcev bolj ali manj osredotočila na šov devetdesetih.


 

Popestritev dogajanja na tribunah, kot tudi na samem igrišču, je bila več kot dobrodošla pred petkovim evroligaškim gostovanjem v Strasbourgu.
Imamo niz treh zaporednih zmag, medtem ko je Strasbourg na zadnjih štirih izgubil trikrat. Vsaka naslednja evroligaška tekma bo lahko že odločilna, saj je skupina zelo izenačena. Z izjemo turškega Fenerbahčeja, ki se je v TOP 16 že kvalificiral, se preostalih pet ekipe poteguje za tri mesta, ki še vodijo v TOP 16. Khimkiju v krogu petih ekip kaže najbolje, saj je edina ekipa s štirimi zmagami. Presenetljivo je na dnu lestvice Real z le dvema zmagama. S po tremi zmagami Bayernu sledita (zaradi slabše koš razlike) še Crvena Zvezda in Strasbourg. Bayernov razpored je vse prej kot lahek, saj bo vse preostale tekme odigral proti neposrednim konkurentom za uvrstitev v nadaljnje tekmovanje. Po gostovanju v Franciji v München prihaja Real, zadnji krog prvega dela Evrolige pa bomo zaključili na vročem gostovanju v Beogradu.

Ekipa je v preteklem tednu v Moskvi prišla do izjemno pomembne zmage, ki nas po sedmih krogih uvršča na 3.mesto v skupini A. Kot že na prvi tekmi proti Khimkiju, nam je tudi v Moskvi uspelo odlično zaustaviti Tyresa Rice (met za dve točki 0/6) in Alexeya Shveda (met iz igre 1/9). Z zmago na gostovanju v Rusiji se je po treh zaporednih evroligaških porazih okrepila sicer že malo načeta samozavest v ekipi. Samozavest, zbranost ter tudi kanček športne sreče bodo navsezadnje odločilni faktor pri boju za uvrstitev v TOP 16.
Upamo, da se bo veseli december v Münchnu z Marienplatza preselil tudi v Audi Dome.

Košarkarski pozdrav,
Luka Milanović