Untitled Document

PREVOD ČLANKA

Uroš Založnik

Spodbujanje ekipne in nesebične igre z uporabo statistike podaj (ki pa ni asistenca)

Promote Great TEAMWORK and Unselfish Play With This Basketball Passing Statistic (It's NOT an Assist)

Trenerji si vedno prizadevamo izboljšati timsko delo in načine, kako bi dobili svoje igralce, da bi naredili "dodatno podajo". No, imamo odlično statistiko, ki bo to spodbudila in kot vsi vemo, igralci imajo radi statistiko.

Košarkarska statistika, katero beležimo že zelo dolgo, je asistenca, ki je namenjena spodbujanju nesebičnosti. V košarki je asistenca zadnja podaja, ki vodi neposredno v zadetek. Asistenca je odlična statistika, vendar lahko še vedno vodi do težav z ekipno igro in izgubljenimi žogami.

Tukaj je nekaj primerov in prepričan sem, da bi lahko pomislili na še kaj:

1.    Igralec lahko zadržuje žogo, dokler ne dobi meta zase ali najde odprtega soigralca. Na ta način dobi asistenco ali koš, s čimer polni svojo statistiko. Zaradi tega se žoga preneha gibati, timsko delo pa se uniči tudi, če se generira asistence.

2.    Igralec poskuša narediti "atraktivno" podajo, da dobi asistenco. To bo pogosto povzročilo slabše podaje kot dobre podaje. Igralec se je tako trudil, da bi dobil asistenco, a naredi podajo, ki jo je skoraj nemogoče izvesti.

Pri hokeju, je asistenca bodisi "neposredna podaja, ki vodi do zadetka" ali "podaja, ki vodi do podaje, ki vodi do zadetka." Podobno bi lahko storili v košarki.

To bi nagradilo tiste igralce, ki ..

1.    Naredi odlično prvo podajo, ki nekomu pomaga doseči asistenco.

2.    Uporablja dobra varanja podaje, da igralec na postu pridobi dober položaj, nato poda na krilo drugemu igralcu, ki ima boljši kot, da bi dobili asistenco in koš.


Pred kratkim me je Don Kelbick obvestil, da je trener Mike Neer z Univerze v Rochesteru ustvaril to statistiko in jo imenoval "Gretzky", ki se sklicuje na hokejsko legendo Waynea Gretzkyja.

Mike Neer je eden najuspešnejših trenerjev na collegeu v državi. Na državnem turnirju 3. divizije je osvojil državno prvenstvo,  štirikrat se je uvrstil na final four in osemkrat med sweet sixteen (16 najboljših). Rochester ima tudi zelo visoke akademske standarde.

Don Kelbick je v perspektivi rekel: "Bilo bi, kot bi Harvard zmagal na državnem prvenstvu."

Merila za Gretzky:

1.    Ni namere metati pri Gretzkyju. Gretzky vključuje priznanje, da je A> C> B varneje in bolj učinkovito kot A> B.

    Obstaja vodenje Gretzky, ko igralec vara podajo igralcu B in nato zavodi (enkrat ali dvakrat), da bi izboljšal svoj kot podaje do B. Vodenje Gretzky lahko tudi privede do asistence.

2.    Teoretično gre za vsako podajo, kjer z varanjem in podajo na tretjega igralca omogičimo, da le ta naredi asistenco. To se bistvo Gretzkyja.


Tukaj je nekaj posebnih situacij, ki jih štejemo kot Gretzky.

1.    Igralec ima žogo na vrhu trojke in prepozna, da ima igralec na postu prednost. Namesto, da bi poskušal s težko podajo na posta, kjer je velika gneča, igralec poda žogo na krilo, ki ima boljši kot. Igralec na krilu poda žogo pod koš za zadetek.

Igralcu na vrhu trojke bi bilo treba pripisati "Gretzky", igralcu na krilu pa se dodeli "asistenca".

https://www.breakthroughbasketball.com/articles/graphics/gretzky1.gif

2.    Obrambni igralec dobi skok. Skakalec prepozna prednost igralca, ki se je spustil po igrišču, vendar se zaveda, da bi bilo varneje, da bi žogo najprej podal drugemu branilcu, ki zatem vrže žogo do igralca v protinapadu za zadetek.

    Igralcu, ki je dobil skok, bi bilo treba pripisati "Gretzky", igralec, ki je prejel prvo podajo, se pripiše "asistenca".

https://www.breakthroughbasketball.com/articles/graphics/gretzky4.gif

Kot je bilo že rečeno, so Gretzky odlični za:

1.    Izboljšanje ekipne nesebičnosti.

2.    Izboljšanje timskega dela.

3.    Spodbujanje igralcev, da iščejo lahke podaje.

Gretzky tako lahko kot dopolnilo asistenci izboljša igro ekipe in pristop igralcev do situacij na terenu, saj nagrajuje več igralcev naenkrat. S tem lahko bolje merimo učinkovitost igralcev in predvsem vloženo delo igralca v dobrobit ekipe. Definitivno vredno razmisleka.

Viri:

Joe Haefner (2008). Promote Great TEAMWORK and Unselfish Play With This Basketball Passing Statistic (It's NOT an Assist). 15.9.2017 - https://www.breakthroughbasketball.com/articles/gretzky.html