Untitled Document

V znanju je moč

Daniel Eitel
Prevedel Gianpaolo Zore

LAŽJE PREMAGOVANJE PODVAJANJA

1. Uvod

Podvajanje je pomemben del košarkarske igre v obrambi, saj z njim želimo pripraviti napadalce do napake (prekršek pravil korakov, slaba podaja, iztek napadalnega časa), jim upočasniti igro ali razbijati organizacijo napada. Primenjujemo ga lahko skozi celotno srečanje ali samo v določenih časovnih segmentih igre (konec časa za napad, konec četrtine ali tekme) in prav tako na vseh igralcih ali samo določenih posameznikih (strelec, organizator igre, igralec ki je slab na podaji ali vodenju...)

2. So vas že kdaj ujeli v past podvajanja?

Kaj ste storili? Ste bili uspešni v premagovanju podvajanja? Podvajanje je ena najtežjih obrambnih akcij pri branjenju v košarki. Podvajanju ponavadi rečemo, ko dva igralca nasprotne ekipe poskušata igralcu preprečiti prosto gibanje in mu ukrasti žogo ali ga prisiliti v alsabo podajo ali v prekršek pravil (koraki, dvojno vodenje). Nekateri igralci ob tem doživijo nekakšno blokado v glavi in zaradi tega napravijo eno od prej opisanih napak, kar ponavadi zelo razburi trenerje. Kakorkoli že,poskušamo učiti različne tehnike reševanja pri podvajanju.
Najprej poglejmo razloge ali situacije kdaj in zakaj sploh primenjevati podvajanje.

Razlogi zakaj podvajati:
2.1. Agresivna obramba-prevzeti posest žoge
Trenerji in igralci radi podvajajo z namenom kraje žoge, kar je največkrat videno v izenačenih končnicah, ko se čas tekme izteka. Uspešna ekipa lahko na ta način poveča vodstvo ali zmanjša zaostanek. Pri košarki vedno velja pravilo, da je obramba najboljši napad.

2.2. Preprečiti nasprotniku dostop do koša

Podvajani igralec težko prodre proti košu ali vrže na koš saj mu dobri obrambni igralci s tesnim pokrivanjem pustijo zelo malo prostora za podajo ali met na koš.

2.3. Omejiti napadalcu pregled nad igro in pogled proti košu
Ob tesnem pokrivanju ima napadalec slabši pregled nad dogajanjem v igralnem polju ter tudi slabše zavedanje pozicije soigralcev. Prav tako mu je tudi otežena pozicija in dober pogled na koš.

2.4.  Preprečitev spontanega naleta nasprotnika
S podvajanjem preprečujemo nalet nasprotnika. Težimo k temu, da si nasprotnik občutno več podaja žogo in da žoga ni pri organizatorju igre, s čimer krademo čas za organiziran napad. Na ta način skušamo povročiti izgubljeno žogo zaradi poteka napadalnega časa.

2.5. Omejiti nasprotnikovemu strelcu stik in ravnanje z žogo
Pri podvajanju omejujemo odličnega strelca na minimalno kontaktov z žogo, s čimer ga prisilimo, da večinoma podaja soigralcem ter s tem omejimo njegov strelski učinek.

Igralci morajo poznati te razloge podvajanja, še posebej odlični strelci, saj so lahko večinoma podvrženi podvajanju. Prav tako bodo igralci lahko predvidevali podvajanje in se prilagodili temu načinu obrambe.

3.Kako preigrati, premagovati podvajanje:

3.1. Predvidevati podvajanje
Potrebno je biti dovolj hiter pri predvidevanju in prepoznavanju prihajajočega podvajanja, predvsem v območjih kjer se podvajanje najbolj pogosto izvaja. Takrat mora igralec z žogo spremeniti hitrost in smer ter ubežati nevarnosti podvojitve. Nevarnost podvajanja morajo predvideti in prepoznati vsi igralci na terenu ne zgolj igralec z žogo, saj le tako lahko ostali soigralci pomagajo in rešijo iz težav podvajanega igralca, da jim lahko  lažje poda žogo.

3.2. Uporabiti znanje in spretnosti preigravanja
Vrnimo se k osnovam košarke. Pravo časovno tempiranje preigravanja lahko onemogoči podvajanje, za kar potrebujemo dobro osnovno znanje preigravanje in kontrole žoge.  S preigravanjem poskuša igralec z žogo iti med obrambna igralca, ki skušata podvajati, s čimer zadrži in zavaruje posest žoge ter si mogoče priigra tudi priložnost za dosego koša.

3.3. Naučiti se dobro podajati žogo
Najbolj učinkovit način premagovanja podvajanja je dobra podaja. Igralec z žogo mora podati prostemu soigralcu. Cilj ni zgolj znebiti se žoge temveč jo podati najbolje postavljenemu igralcu, po možnosti igralcu, ki je najbolj nevaren za nasprotnikov koš. Dobra podaja pravemu igralcu je predvsem odvisna od dobrega pregleda podajalca.

3.4. Izboljšati delo nog
Včasih so igralci presenečeni nad prihajajočim podvajanjem in storijo prekršek pravil korakov. Zopet drugi se ustavijo s prikovanimi nogami na tleh in skušajo obvarovati žogo. Največji problem takrat predstavlja zmeda v glavi igralca, kaj storiti naslednje. Z dobrim delom nog in pivotiranjem ter premikanjem celega telesa v levo in desno stran lahko učinkovito zaščitimo žogo. Ob pravilnem izvajanju bo obrambni igralec težko zadržal pozicijo spredaj, pred igralcem z žogo.

3.5. Ne biti preveč oddaljen od soigralcev
V primeru da se preveč oddaljimo od soigralcev si otežimo ali onemogočimo dobro podajo in na ta način prav vabimo obrambo k podvajanju. Obstaja velika verjetnost, da obramba prestreže podajo zaradi predolgega leta žoge. Zato je potrebno ohranjati primerno razdaljo med soigralci.

3.6. Zahtevati pomoč
Preprosto povedano, pri podvajanju rabiš pomoč soigralcev. S klicem jih opozoriš na težavo in  na potrebno pomoč pri premagovanju podvajanja.


3.7. Izsiliti prekršek obrambe
V primeru dobrega podvajanja poizkusimo izsiliti prekršek obrambe. Najlažje to storimo z varanjem podaje ali meta na koš. Z dobrim varanjem izsilimo kontakt obrambnega igralca s čimer naj bi izsilili prekršek, kar pa ni nujno, saj ostaja domena za dosojanje prekrška v sodniški presoji ali je bil ustvarjen zadosten in nepravilen kontakt za dosojo prekrška.

3.8. Klicati minuto odmora (ne pride v poštev pri FIBA košarki)
Verjetno najlažji način premagovanja podvajanja. V primeru dobrega podvajanja in ko igralec izkoristi vse možnosti da bi se rešil iz primeža obrambe je najlažje klicati minuto odmora. Še posebno v primeru izenačene končnice in ko se tekma bliža koncu. Velika pomanjkljivost te opcije je  v primeru, da je ekipa že porabila vse minute odmora. Zato je pred tem treba izkoristiti vse druge možnosti, saj trener ne želi koristiti minute odmora zgolj zato ker njegovi igralci niso sposobni ali ne znajo preigrati podvajanja.

Pri košarki obrambni igralec stremi k temu, da je v obrambi pozicioniran vedno pred igralcem z žogo, da ga lahko usmerja in zaustavlja. Občasno pa to ni zgolj eden temveč dva obrambna igralca.
Igralec se mora naučiti sprejemati hitre odločitve, da lažje premaga ovire, ki mu stojijo na poti do dosege koša.

4. Zaključek

Želel sem zgolj predstaviti osnoven razloge zakaj in kdaj podvajamo ter načine premagovanja podvajanja. S podvajanjem otežimo delo napadu, ga silimo v napake, povzročamo nesigurnost napadalcev pri podajah in organizaciji napada ter onemogočamo nasprotnikove najboljše napadalce ali organizatorje igre.

VIR:
Daniel Eitel (2.4.2010). Easily beat a double team. Pridobljeno 25.10.2016, s http://www.layups.com/easily-beat-a-double-team/