Untitled Document

V znanju je moč


Letošnji seminarji in klinike bodo ponovno nekaj novega. Začelo se bo 11. junija s seminarjem za vodje mlajših, ki je novost. Namenjen je temu, da se tistim, ki opravljajo to funkcijo, predstavi kako naj bi bil mladinski pogon organiziran, kako delati s skupino trenerjev. Prav je, da vodje mlajših vedo, kaj so njihove naloge in koliko ur je za kakšno stvar predvideno, tako lahko zagovarjajo svoj status v klubih. Poleg tega pa si želimo predstaviti nekaj primerov dobrih praks  dela v različnih klubih. Največji prispevek pa bo zagotovo okrogla miza na temo aktualnih problematik. Dan bo potekal tako, da se najprej dobimo ob jutranji kavici na Gimnaziji Šentvid, poslušamo dve predavanji, nato gremo na kosilo v gostilno pri Mrežarju, sledita še dve predavanji in okrogla miza. Dan, kjer se boste srečali vsi, ki to funkcijo opravljate in skupaj bomo postavili smernice za naprej. Vsaka ideja, vsaka pomoč pri delu za katerega morate biti strokovnjaki pride prav. Da bi se lažje pripravili, vas prosimo, da nam pošljete problematike s katerimi se srečujete. 

Že teden kasneje se bodo trenerji U19 in U17 srečali v Postojni. Še ena novost. Namesto enega enodnevnega in enega tri-dnevnega seminarja, letos za vas le en dvodnevni namenjen izključno vam. Trenerjem, ki nosite največjo odgovornost za razvoj igralcev v njihovem najbolj občutljivem in pomembnem obdobju. Stopnica med igračkanjem in člansko košarko je najtežja in zato je še toliko bolj pomembno, da so trenerji strokovno usposobljeni. Za vas bomo organizirali predavanje vrhunskega predavatelja, ki bo govoril o načrtovanju individualnega treninga in učenju branjenja blokad na žogi. David Dedek, ki že leta uspešno deluje na Poljskem bo predaval o temu, kako lahko pripravimo taktiko, da bomo ustrezno razvijali igralca ter kako učiti in trenirati agresivno obrambo. Aleš Vičič se bo dotaknil teme, kako zadržati motivacijo pri igralcu, saj vemo, da je v teh letih velikokrat problem z nepričakovanim prenehanjem igranja. Tu pa so še delavnice, kjer se bomo z vašim sodelovanjem dotaknili cele palete različnih področji, ki jih kot trenerji morate obvladati. Tri delavnice bodo potekale na igrišču, pet pa v predavalnicah. Na igrišču boste tudi sami aktivno sodelovali, vendar ne kot demonstratorji ampak, da boste skupaj z vodjo izvajali trening. Prav tako boste v predavalnicah aktivno vključeni in verjamemo, da bomo skupaj naredili korak naprej v pravo smer. Večer pa je namenjen okrogli mizi, kjer bomo skupaj debatirali o celostnem razvoju igralca. Verjamemo, da se boste dva dni v Postojni družili in uživali v družbi svojih kolegov, s katerimi skrbite za razvoj slovenske košarke. 

Sledila bosta več kot dva meseca pavze in v tem času si boste lahko že pošteno napolnili baterije, odšli na morje, začeli priprave in v septembru se znova družimo v Postojno. Kjer bo prvi vikend na sporedu seminar za trenerje U11 in U9. Odlični predavatelji, dobre delavnice. Lani smo začeli zelo lepo zgodbo, ki jo bomo letos nadgradili. Bodite pripravljeni, da za svoje probleme na delavnicah in predavanjih najdete rešitev. Prvi koraki so pomembni, če so ti napačni, začnemo graditi na napačnih temeljih. Znanje zgrajeno na slabih temeljih pušča posledice skozi celoten razvoj otroka. Širok spekter delavnic vam bo pomagal, da mogoče spoznate nekaj novega, uporabnega, morda pomagate mlajšemu kolegu ali navežete novo prijateljstvo, ki vas bo spremljalo na vaši trenerski poti. Dva dni za košarko najmlajših. All inclusive. 

Vikend kasneje sledi klinika za U15 in U13. Zanimive teme, poudarek pa na temu, da morda le preveč »driblamo« in da bi mogoče bilo bolje uporabljati malo več podaj. Delavnice z izkušenimi predavatelji in vrhunska predavanja. Vsi zbrani na enem mestu za še večjo povezanost, jutri bodo vaši varovanci kandidati za nastop v reprezentancah, borili se bodo za zaključne turnirje in vi jim želite dati največ.

Tretji vikend v septembru pa bo prav poseben. Rezerviran bo za vrhunske predavatelje, za druženje, piknik. All inclusive na Rogli dva dni. Članski trenerji, ki potrebujejo nove ideje, nove informacije, mogoče celo nove smernice pred začetkom naporne sezone.

Morda je vsega res veliko, vendar trudimo se in želimo si, da bi vsi skupaj napredovali in se razvijali. Radi bi vam ponudili najboljše in želimo si, da bi vi začeli te stvari sprejemati in uživati na seminarjih, kjer imate priložnost, da se posvetite sebi, kolegom in košarki. Nihče vam ne želi »soliti pameti«, lahko pa vsi skupaj naredimo veliko za izboljšanje trenerskega statusa in napredek naših varovancev.