Usposobljenost za življenje

18. februar 2016

Začne se s trenerjem mladih

Odločili ste se, da postanete trener košarke. Toda kako? Prvi korak je zagotovo ustrezna usposobljenost. Na srečo ne gre tako, da greš v dvorano in se začneš ukvarjati z otroki. Na splošno je najslabše, če tiste svoje vzorce, ki si jih imel, kot članski igralec prenašaš na najmlajše. Prav tako pa je v zakonu o športu zapisano, da mora trener, ki dela z otroki imeti ustrezno usposobljenost. Inšpekcija za šport pa ob obisku šprotnih društev in klubov tudi zahteva ustrezna dokazila. V letošnjem letu so na Fakulteti za šport razpisali dva tečaja za naziv Trener mladih, izkoristite priložnost in pridobite ustrezen naziv še letos. Naslednjo sezono začasnih licenc, tisti, ki jih imate že letos, ne boste mogli več dobiti. S pridobljeno usposobljenostjo naredite prvi korak na svoji trenerski poti. Bodite odgovorni, usposobite se, imejte mentorja, izpopolnjujte se. Gradite na dobrih temeljih in ne v oblaku spominov iz svoje igralske kariere.

 

Znova in znova iste napake

V četrtem vprašanju se bomo dotaknili problema s katerim se srečuje prav vsak trener v procesu motoričnega učenja, pri popravljanju meta. Vsak trener bi si želel, da mlademu košarkarju pokaže novo, bolj pravilno izvedbo, ga ob njej nekaj časa spremlja, nato pa mladi košarkar to tudi vnaprej neprestano izvaja. Realnost je pogosto drugačna in bolj podobna temu, da mladi košarkar zelo hitro, ko trener umakne pogled, prične z izvedbo po starem. Najprej je potrebno razumeti različne možne vzroke tovrstnega vedenja in na njihovi podlagi poiskati možne strategije kako se s tem problemom spopasti.  

 


 

Podaj žogo Jan Bezica


Jan Bezica, mlad, poln entuziazma in košarkarski delavec v pravem pomenu besede je dobil podajo od Primoža Samarja, ki mu je postavil sledeče vprašanje: »Jan, zanima me, česa vsega bi se v življenju ob vseh košarkarskih aktivnostih, ki jih imaš,  še lotil, če bi imel dan 25 ur?«

 

Najprej bi se zahvalil Primožu Samarju za lepo podajo. Na njegovo vprašanje, česa bi se lotil če bi dan imel 25 ur, pa lahko odgovorim takole: Verjetno bi to dodatno uro preživel v telovadnici in mojim igralcem omogočil dodaten trening.



 

 

 

Individualni trening za individualiste


V današnji temi se bom dotaknil majhne težave, ki lahko v prihodnje vodi do velikih problemov. Živimo namreč v svetu, kjer nas življenje sili, da poskrbimo predvsem zase in svojo ta zadnjo. Kar sicer življenjsko ni nič narobe, saj smo ljudje od nekdaj nagnjeni k samozaščiti in preživetju. Toda košarka je ekipni šport. To je dejstvo, ki ga ne gre zanemariti. Ekipa je tisto, kar mora igralec postaviti pred sebe, trenerji smo tisti, ki moramo moštvo voditi. Posameznik je delček mozaika in mi smo umetniki, ki ta mozaik sestavimo in se z njim prezentiramo navzven.

 

V zadnjem času se pojavlja vse več priložnosti za individualno delo. Tako košarkarskih trenerjev, kot tudi raznih drugačnih strokovnjakov, ki z otroci delajo individualno. Je to OK? Seveda je! Vendar kdaj, zakaj, kako, to so pa vprašanja, ki se nam lahko porajajo, ob tem, ko slišimo: "Naš Nace pa hodi v Ljubljano na treninge 2x na teden, plačujemo po 40€ na trening, naš Nace bo dober." Pa če se še malo pošalimo v stilu Facebook objav: "Bodite tudi vi kot naš Nace." :)



 

 

 
 

Če potrebujete karkoli v zvezi s trenerstvom nam pišite!

facebook link
youtube

To sporočilo vam je bilo poslano, ker ste vpisani v bazo ZKTS

Združenje košarkarskih trenerjev Slovenije

Leskoškova 12, 1000 Ljubljana